Избрани Новини

Отец Стоян Бербатов вече е доктор по богословие

Защити в Православния богословски факултет във Велико Търново докторската си дисертация

На 6 октомври във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ се състоя публична защита на докторска дисертация на протоирей Стоян Бербатов. Дисертационният труд е на тема „Проблемът за човешките права и рецепцията му в православното богословие на XX век“. Председател на научното жури бе доц. д-р Мариян Стоядинов, а членове проф.Канавров, проф. Нина Димитрова, доц. д-р Димо Пенков, доц. д-р Свилен Тутеков (който е и научен ръководител на докторанта).
Дисертацията е в обем 295 страници, а използваните източници са повече от 200 заглавия на български, английски, немски, френски, сръбски и руски език. Актуалността на докторския труд се разкрива в православното богословско отношение към темата за човешките права и е неизследвано поле в богословието.
Протоиерей Стоян Бербатов завършва богословие с бакалавърска образователно- квалификационна степен в Богословския факултет „Св.Кл. Охридски“ в Скопие, РС Македония през 1999 г. Прави магистратура по научната специалност „Богословие на личността и обществото“ в ПБФ на ВТУ през 2012-2013 г. На следващата година печели редовна докторантура по програмата „Християнска социология“ в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на ПБФ на ВТУ. Ръкоположен е за свещеник от блажено починалия Неврокопски митрополит Натанаил през 1997 г. Дълги години е енорийски свещеник на благоевградския храм „Св.Архангел Михаил“, който благоустроява с помощта на създадената към храма енорийска общност. Същевременно отец Бербатов развива активна просветителска дейност, той е един от инициаторите за създаването на Православния информационен център в областния град и дългогодишен негов ръководител. Понастоящем протоиерей Стоян Бербатов е клирик на Западноевропейска епархия.

Честито, докторе!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов