Отец Стоян Бербатов участва в дискусия за европейските семейни ценности в Брюксел

"Грижата на православната църква е да запази християнското семейство", заяви отецът

В сградата на Европейския парламент в Брюксел евродепутатът Андрей Слабаков бе домакин на конференция на тема „Традиционните европейски семейни ценности“, на която бяха поканени 30 български майки. Евродепутатът, който е част от делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, е защитник на традиционните, християнски ценности. Той е абсолютно категоричен, че семейството се състои от мъж, жена и техните деца и е върл противник на опитите за налагане на джендър идеологията. Неведнъж Слабаков е заявявал, че трети, пети и т.н. пол не съществува.
Сред присъстващите на конференцията бяха евродепутатите Ядвига Вишненска (Полша), Карло Фиданца (Италия), Долорес Монсерат (Испания), Хелмут Гойкинг (Германия) и Александър Йорданов, отец Стоян Бербатов и Никола Сперанза (Генерален секретар на Федерацията на католическите семейни асоциации).
В специално обръщение към гостите Андрей Слабаков цитира член 46 от Конституцията на Република България, в който е записано, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Идеята за самоопределение на пола от ранна детска възраст, както и замяна на свещените думи майка и баща с родител 1 и родител 2, е в разрез с всички ценности и разбирания, изграждащи традиционното европейско семейство, добави той.
Отец Стоян Бербатов, представител на Неврокопската митрополия, изрази гледната точка на Българската православна църква: "Бракът е израстване в любовта чрез любовта между мъжа и жената, чрез тази любов те се научават да обикнат всеки, чрез тази любов те създават поколения, създават наследство. Семейството е начинът за осъществяване на съпружеството, майчинството и бащинството. Грижата на православната църква е да запази християнското семейство.
Никола Сперанца от името на католическите семейни организации в Европа сподели: "Ако извадим свръхестественото от природата, то ще остане само неестественото - неща, който не са присъщи на природата. Ние, като семейства, като родители носим отговорност да запазим семейството. Семейството е естествено звено, което отваря и генерира живота. Любовта е кръст, който носим."
По специална покана на Андрей Слабаков се изказа Антоанета Колчакова-Точева: "Семейството е доказан стълб на живота. Семейството е връзка към миналото и бъдещето. Без значение коя религия изповядваме или в коя част на света живеем. Семейството е силата на нашите народи. От семейството зависи дали детето от малък човек ще се превърне във велика личност или низък негодник."
"Последната битка между Господ и царството на Сатаната ще се води за брака и семейството. Етиката, здравият морал, семейните ценности и принципи са сред основните двигатели на човешкия род и съществуване, но във формата, която ние всички знаем – майка, татко, дете", заяви Слабаков в заключение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен