Избрани Новини

Няма свободни COVID легла в болницата в Разлог

В Гоце Делчев болницата е пренатоварена и няма нито едно свободно място

Област Благоевград държи отново първото място по най-много болни в страната - заболеваемостта е 2500 на 100 хиляди души население, информира БНТ.

Расте броят и на децата, приети в болница. В Гоце Делчев болницата е пренатоварена и от вчера няма нито едно свободно място.

682 нови случая на коронавирус за последното денонощие в региона и около 320 пациенти, настанени в петте болници в областта. Такава е картината днес. Най-тежка е обстановката в Гоце Делчев, където няма нито едно свободно място за ковид пациенти, нямат и възможност да разкриват допълнителни легла.

Най-вероятно болните хора ще се транспортират към Благоевград. Вирусът се разпространява изключително бързо. Само в болничната лаборатория вчера са направени около 150 теста, като над 100 са се оказали положителни.

В Разлог се наблюдават много положителни тестове при децата, а в детското отделение има само две свободни легла.

3 са отделенията, определени за Ковид пациенти в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог. От общо 50 легла, свободни са едва 10. В детското отделение са настанени 28 деца, а свободните легла са едва две. Всички пациенти със симптоми на Ковид първо минават през отделението по образна диагностика.

"Посещаемостта на отделението винаги е над 100-150 души като брой извършени графики, от които голяма част са график за бял дроб по повод съмнения за Ковид пневмония", заяви д-р Емил Тончев, ръководител на отделението по образна диагностика.

Голям брой от дошлите да се тестват в PCR лабораторията в лечебното заведение през последните седмици са изпратени от личните лекари със симптоми на COVID-19. Голяма част от положителните проби са на деца.

"На 14-дневна база сме направили над 1 000 PCR теста, от които за съжаление 90 са на деца, а от антигенните близо 50. Най-малките пациенти бяха наскоро, миналата седмица, близнаци на 5-6 месеца", допълни д-р Йовка Божанова, ръководител на PCR лабораторията в МБАЛ - Разлог.

Въпреки по-леката симптоматика лечението при децата протича доста трудно, добавиха още специалистите.

В Благоевград от вчера са в сила по-строги мерки - дистанционно обучение за по-големите ученици и вечерен час за тях. Възможно е обаче до края на седмицата, ако заболеваемостта продължи да се увеличава, да се въведат допълнителни ограничения, предупредиха от здравната инспекция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов