18 групи ще дефилират на кукерския фестивал в Симитли

Ррганизаторите ще осигурят мобилен пункт за тестване срещу COVID 19 в самия ден

Текат последните приготовления преди едно от най-големите събития, провеждащи се не само на територията на община Симитли, но и в цяла Югозападна България - XVIII издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Броени дни преди древната земя на Симитли да се разтресе под краката на всички ни от стотиците ревностни пазители на една от най-старите български традиции, вече е ясен броят на участниците в тазгодишното издание на фестивала. По предварителни заявки общо 18 групи, от които 9 от община Симитли, ще дефилират в маскарадните игри.

XVIII издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще се проведе на стадиона в Симитли. Участниците, зрителите, както и представителите на медиите ще се допускат само след представяне на т.нар. „зелен сертификат“.

Във връзка с провеждането на фестивала, организаторите ще осигурят мобилен пункт за тестване срещу COVID – 19 в самия ден в района на стадиона. Всеки, който желае да се тества, ще може да направи това срещу заплащане. По този начин ще се даде още една възможност на всички, които нямат зелен сертификат, но искат да станат част от магията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, да присъстват.

Тази година фестивалът няма да има състезателен характер. За всички групи ще бъдат подготвени грамоти и сертификати за участие в XVIII издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Събитието, което се провежда вече 18 години в община Симитли, се е утвърдило като едно от най-големите в България. Маскарадните игри се провеждат под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, който е един от най-ревностните пазители на кукерството!

Фестивалът ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди от Министерството на здравеопазването.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"