Избрани Новини

Фестивалът "Симитлия - Древната земя на кукерите" се завръща през 2022 г.

Датата вече е ясна - 15 януари

Снощи след среща между кмета Апостол Апостолов и ръководителите на кукерските групи в Община Симитли бе взето решение за провеждане на 18-тото издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите". Датата вече е ясна - 15 януари 2022 година. Новината бе посрещната с радост от страна на ревностните пазители на древната традиция, която е и една от емблемите на Община Симитли.

След като през 2021 година фестивалът не се състоя заради въведените противоепидемични мерки около разпространението на COVID - 19, в началото на следващата година събитието се завръща в празничния календар на Община Симитли.

По време на срещата стана ясно, че "Симитлия - Древната земя на кукерите" може да се осъществи, но при строго спазване на актуалните противоепидемични мерки. Това означава, че участието на групите ще бъде възможно при условие, че всичките им членове  притежават "Зелен сертификат". Такъв документ се получава за:

- ваксинация срещу COVID-19;

- преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

- отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест;

- преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест.

За „зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml.

Кметът Апостол Апостолов пое ангажимент да осигури безплатни антигени тестове за участниците. За целта ще бъде изготвен график, а самото тестване ще се извърши в деня преди фестивала, тоест на 14 януари.

На стадиона в Симитли, където ще се проведе събитието, ще се допуска публика, но само срещу представяне на "Зелен сертификат". В деня на "Симитлия - Древната земя на кукерите" за зрителите, които нямат "Зелен сертификат", ще бъде осигурена мобилна лаборатория, в която срещу заплащане от страна на зрителите ще се правят антигени тестове.

Кметът Апостол Апостолов беше категоричен, че няма да позволи нарушаване на мерките.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)