Избрани Новини

Втори ден продължава кукерският фестивал "Симитлия"

Рекорден е броят на участниците – над 5 000

Фестивалът „Симитлия –  древната земя на кукерите“ – една от най-големите прояви в културния календар на Община Симитли, и тази година се превърна в голям празник за жители и гости. С всяка изминала година фестивалът се разраства. 

Широка е географията на участие. Има гостуващи групи от цялата страна: Ямболско, Старозагорско, Пазарджишко, Карловско, Пернишко, Кюстендилско, Софийско и още много населени места. Рекорден е броят на участниците – над 5 000, предаде БНР. 

Фестивалът бе открит от представителна група от Велес, Република Северна Македония. Всички, дошли в Симитли, представят идеите си, игрите, обредите, съхранени от древността в родните им места, и иновации от днешния ден. Местните участници, организирани в 10 групи от всички квартали на града и от селата на общината, ще дефилират предимно в неделния ден. 

Журито, с председател проф.Костадин Динчев, ще има нелеката задача да отличи с купи и медали десетки участници в различни категории. Всяка група ще получи от кмета на общината Апостол Апостолов грамота и почетен знак на фестивала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов