Избрани Новини

В село Баня отбелязаха 143 години от Кресненско-Разложкото въстание

Център на събитията са Разложко и Кресненско

Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който българите застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.
Въстанието се ръководи от духовници, интелектуалци и войводи. Цели села, повярвали в могъществото на каузата - свободна и независима България.
Център на събитията са Разложко и Кресненско. Освободени са 43 села. Повратен момент във въстанието са събитията в село Баня, опожарена и опустошена от турската войска. И пада Баненска буна в огъня на свободата. Въстанието е удавено в пламъци, падат много свидни жертви.
След поражението на въстанието над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония са принудени да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.
Баня и днес помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея.
В знак на признателност венци и цветя пред паметнинка "В памет на жертвите на Баненската буна по време на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г." поднесоха: инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, Магда Първанова- кмет на с.Баня, Маргарита Рачева - председател на НЧ ,,Просвета-1908" в с.Баня, политически партии и организации. На събитието присъства и зам.кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов