Избрани Новини

Мая Нешкова с писмо до патриарха за молебен срещу пандемията

Идеята е в един и същи ден и час всички храмове в страната да изнесат навън чудотворните си икони

Обичаната от няколко поколения певица Мая Нешкова е написала писмо до патриарх Неофит, в което го призовава за общ молебен срещу пандемията. Идеята е в един и същи ден и час всички храмове в страната да изнесат навън чудотворните си икони при продължителен камбанен звън и така да се извърши молебен за избавянето на народа от настъпилия мор. Писмото е подписано и от съпруга на звездата – композиторът Кирил Икономов, и е входирано в Софийска митрополия. То бе публикувано във фейсбук страницата на изпълнителката на „Честит рожден ден“ и само за часове достигна до десетки хиляди потребители на социалната мрежа. Тези дни обичаният музикален тандем, дал на публиката евъргрийни като „Конче вихрогонче“, „Китка за обич“, „Щастие с пари не се купува“, „Обичам те“, „Имен ден“, „Има ли виновни в любовта“, „България“ и много други, отпразнува 30-годишнината от построяването на църквата си „Успение Богородично“ в Благоевград. С освещаването през лето 1991 г. двамата представиха на „Мелодия на годината“ баладата си „Храмът“, която се превърна в една от знаковите им песни. „Твърдо вярваме, че такава една обществена молитва в дух на единение и любов ще бъде угодна на Бога и ще се въздигне като благословен тамян пред неговия престол на небесата“, казват Мая Нешкова и Кирил Икономов в писмото до патриарха. Ето и пълният му текст:

Отворено писмо

до Негово Светейшество Неофит

Патриарх Български и Митрополит Софийски,

председател на Светия Синод и на БПЦ-БП

Ваше Светейшество,

Живеем в тревожно време на изпитание за цялото човечество. Връхлетялата ни изневиделица епидемия, която отне живота на голямо множество хора у нас и по света. Тя промени из основи обичайният ритъм на ежедневието и ни хвърли в паника, отчаяние, безработица и беднотия.

В такива критични моменти човешкият взор винаги се е обръщал към вярата и духовните водачи за утеха, утешение, вразумление и насърчение. Сега се нуждаем от подкрепата и гласа на Българската православна църква. Като вярващи християни ние помним и думите на Спасителя: "Без мене не можете да вършите нищо!" /Йоан 15:5/

Ето защо се обръщаме към Ваше Светейшество и Висопреосвещените архиереи - членове на Св. Синод на БПЦ с призив да благословите в уречен ден и час пред всички храмоне и манастири на Българската Патриаршия да се извърши едновременно молебен за избавяне на нашия народ и на целия свят от настъпилия мор с изнасяне на почитаните чудотворни икони при продължителен камбанен звън.

В Св. Евангелие е казано, че "където са двама или трима, събрани в Мое име и Аз съм между тях" /Мат. 18:20/ В Требника има последование и е отбелязано, че молебените при природни и обществени бедствия следва да бъдат всенародни.

Твърдо вярваме, че такава една обществена молитва в дух на единение и любов ще бъде угодна на Бога и ще се въздигне като благословен тамян пред неговия престол на небесата!

Да се съберем на молебена при спазване на противоепидемиологичните мерки и да измолим Бог неговата любов за нашето духовно и телесно спасение!

Да имаме вяра и Бог ще ни помогне!

Целуваме Архипастирската Ви св. десница и оставаме смирени в Христа Ваши чада:

Мая Нешкова и Кирил Икономов

София, 4.10.2021 г.

Линкове:

МАЯ НЕШКОВА – ХРАМЪТ

https://www.youtube.com/watch?v=m6H-STfO22s

30 ГОДИНИ ХРАМ УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

https://www.youtube.com/watch?v=7_K30XUGVyU

МАЯ НЕШКОВА ВЪВ ФЕЙСБУК:

https://www.facebook.com/mayaneshkovaofficial

МАЯ НЕШКОВА В ЮТУБ:

https://www.youtube.com/c/MayaNeshkova



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)