Избрани Новини

Мая Нешкова днес има троен празник. Да ти е честит! (видео)

Легендата на българската популярна музика днес празнува

Легендата на българската популярна музика Мая Нешкова днес посреща троен празник - рожден ден, имен ден и годишнина от сватбата й. Честито!

Да припомним:

Тя е родена на 1 май 1957 г. в София. Първите изяви на певицата са във вокално трио "Обектив" /1976 - 1977 г./. Завършва консерватория през 1978 г. в класа на легендата Ирина Чмихова.
Макар че е родена в София, един друг град изиграва съдбовна роля в живота й - Благоевград. В началото на 80-те години на миналия век започва да работи като солистка на оркестър "Благоевград" с ръководител Кирил Икономов. Композиторът става неин верен спътник в живота и на сцената.
Още първите песни, които създават заедно, стават популярни в България и дори напускат пределите на родината. Зареждат се турнета в Западна Европа, Русия, Сърбия и др. В онзи период Нешкова е единственият български изпълнител, който дръзва да прави концертите си на стадиони.
Между 1981-ва и 1988-а година певицата записва четири студийни албума, между които е любимият на всички българи "Честит рожден ден" с едноименната песен-хит в него.
През 1987 г. Нешкова печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия.
През 1994 г. излиза емблематичният й албум "Щастие с пари не се купува".
През 1995 г. преустановява изявите си, за да отглежда новородените си дъщери близначките Йоана и Весела.
През 2001 г. се завръща ярко на сцената с участие в Международния фестивал "Еврофест" в Скопие /2001 г./, където е наградена с Купата за цялостно творчество.
През 2005 година излиза албумът й "За приятелите наши...", а четири години по-късно - "Обичам те" /2009 г./
През всички тези години, със стотици концерти в цялата страна, певицата Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов, отскоро - съвместно с дъщерите си, радват почитателите на българската популярна музика. Концертите им са мащабни, с участието на големи оркестри, включително на филхармонията - нещо, което ги превръща в уникални по стил и съдържание музикални събития.
През май 2016 г. Мая Нешкова бе удостоена от президента на България с орден "Св.Св. Кирил и Методий" - II степен, за цялостен принос в развитието на културата и изкуството.

През септември 2017 г. става почетен гражданин на Благоевград.
Честит празник, Мая! Благоевград те обича и ти се радва!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов