Избрани Новини

Мая Нешкова стана почетен гражданин на Благоевград

Певицата бе удостоена с приза за принос в развитието на съвременната българска музика и култура

Един от най-популярните музикални изпълнители на българска музика Мая Нешкова получи званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Предложението бе гласувано от общинските съветници на редовна сесия. С общо 31 гласа „за“, 0-против и 4 – въздържали се, изпълнителката бе удостоена с приза за принос в развитието на съвременната българска музика и култура и популяризирането на Благоевград, както и повод 60- годишния  й юбилей.
Мая Нешкова е родена на 1.05.1957 г. в  София. Завършва Естрадния отдел при Българската държавна консерватория в класа на Ирина Чмихова. Още като студентка участва във вокално трио "Обектив", с което осъществява много концерти и записи.
През 1978 г. тя се установява в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър, с ръководител Кирил Икономов. Работи с оркестър "Благоевград" в много страни на Западна Европа и осъществява концертни турнета в Русия и Сърбия. През 1987 г., печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. Тя става единствената певица на българска поп-музика, която изнася концертите си на стадиони.
През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки Йоана и Весела, които по-късно ще тръгнат по стъпките на своите родители. През 2005 г. се завръща на сцената, за да върне критериите на хората към хубавата песен. Стимул за това й дава  купата за цялостно творчество, която получава на Международния фестивал Еврофест в Скопие през 2001 г. В началото на 2006 г. в естрадния раздел на форума www.krechetalo.com една от новите й песни - "Кажи, море", е избрана за "Песен на 2005 година.
През месец май 2010 година Мая Нешкова и съпругът и, композиторът Кирил Икономов, получават златни държавни ордени „65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война“ в Севастопол, Русия. Те са отличени и със Специалната награда на Международния кинофестивал в Москва.
На 17 септември 2010 г. Регионалния телевизионен център на БНТ – Благоевград отбелязва 35 години от създаването си. По този повод  музикалният му символ, певицата Мая Нешкова, изпълнява за пръв път най-големият си хит „Честит рожден ден“.
През 1994 г. Мая Нешкова основава радио „Мая“, което по-късно дава началото на радиомрежата Радио Фокус - Пирин.
Успоредно със своята кариера Мая Нешкова работи всеотдайно в полза на обществото. Заедно със своя съпруг построяват църквата „Успение Богородично“ в парк „Бачиново“, където кръщава много деца от Дома за деца и юноши. Тя основава фонд „Детство“ за подпомагане на деца в неравностойно положение и заедно със свои съмишленици полагат основите на движение „Четири лапи“ в защита на бездомните животни. Благотворителната дейност на г-жа Нешкова не спира дотук. Тя участва активно в редица благотворителни концерти и спектакли в подкрепа на различни каузи. С лични средства прави голямо дарение на МБАЛ – Благоевград.
През май 2016 г. Мая Нешкова е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развитието на културата и изкуството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов