Избрани Новини

Над 1 тон отпадъци от река Треклянска събраха доброволци

Акцията по почистване обхвана 20-километрова отсечка по поречието на реката

200 чувала отпадъци, надхвърлящи един тон, събраха местни доброволци и представители на сдружение „Балканка“ в акция по почистване на 20-километрова отсесчка по поречието на река Треклянска. Участъкът обхваща райони в общините Земен и Трекляно и 7 населени места в тях - селата Пещера, Враня стена, Калотинци, Раянци, Габрешевци, Трекляно и Средорек.
Акцията е втори етап на тазгодишното издание на инициативата „Дай шанс на Балканката“. В началото на миналия месец с 10 000 малки пъстърви бе зарибен 10-километров участък на реката, приток на Искър. Проектът е насочен към опазването биоразнообразието в България и конкретно на един от най-застрашените от изчезване видове – балканската пъстърва.
Над 90% от събрания боклук са пластмасови и текстилни отпадъци. По този начин акцията предотврати попадането им в реката и опазването на балканските пъстърви, които са силно уязвими в замърсени и бедни на кислород води.
Само за 8 години Лидл България допринесе за зарибяването с над 390 000 балкански  пъстърви в над 30 български реки. По този начин компанията подкрепи опазването на популацията на един от най-застрашените и изчезващи видове в речните басейни у нас.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)