Избрани Новини

С шоу-спектакъл откриха Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

Пълната програма на фестивала е публикувана на университетския сайт

С шоу спектакъла „Лицата на таланта“ бе поставено началото на четиринадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата.
Най-мащабното студентско арт събитие, което е посветено на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“, бе открито от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.
„Любовта към изкуството в различните му форми не позволи на разрастващата се Ковид пандемия да попречи на младите колеги да мечтаят, да творят и да развиват своите дарби“, каза проф. Куков. Той отбеляза, че фестивалът предоставя модерно оборудвани сцени, концертни зали, изложбени площи, модни подиуми, телевизионно и звукозаписно студио, създаващи възможности за реализация на младите таланти.
„С подкрепата на ректорското ръководство Факултетът по изкуствата придоби съвременна база, която създаде необходимата база за обучение на студентите“, каза още проф. Куков.
Приветствия към участниците във фестивала отправиха заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев и деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.
Проф.Гошев пожела на студентите да бъдат себе си и да показват най-доброто, защото това е началото на техния успешен професионален път.
„Гордост е, че нашата образователна институция се превръща в център на художественотворческия живот“, каза проф. Марков. Той подчерта радостта си, че въпреки трудната ситуация през последните две години, Факултетът по изкуствата поддържа художественотворческия живот на младите хора и техните изяви.
Забавният шоу спектакъл стартира с изпълнение на вокална група „Песнопойци“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Студентите от специалностите „Изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на музикалното изкуство“ с ръководител доц. д-р Бинка Добрева представиха „Тръгнала е малка мома“ и „Закъсняла е Лалица“.
Програмата продължи с изпълнение на първокурсничката в специалност „Съвременна хореография“ Мария Влахова, която представи „Ще се върна към началото“.
Публиката имаше възможност да чуе песен от Добруджа в изпълнение на Нели Николова, студентка в първи курс, специалност „Изпълнителско изкуство“.
Спектакълът завърши с „Оживелите вълшебства“ – танц от мюзикъла „Красавицата и звярът“ по хореография на Виктория Бояджиева.
Програмата на фестивала продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства с участието на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Националната художествена академия – София, ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Тракийския университет – Стара Загора.
Пълната програма на фестивала е публикувана на университетския сайт www.swu.bg.
За снимките по време на спектакъла и излъчването на живо във фейсбук страницата на университета се погрижиха студентите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство" под ръководството на техния преподавател гл.ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов