Избрани Новини

Кметът Илко Стоянов представи приоритетите си за развитие на Благоевград

Включват изграждане на високотехнологична зона, Еко и фрийрайд зона "Картала“, аквапарк с минерална вода

Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи План за управление на Община Благоевград за периода 2021 г. – 2023 г.
Той включва три направления - подготовка на проектна готовност на дългосрочни проекти, развитие на съществуващите ресурси, с които разполага Общината и прилагане на по-голям контрол върху общинските дружества и дейности.
Изготвящият се в момента План за интегрирано развитие на Общината ще бъде готов до края на месец ноември.
„Основата на този план ще ни даде възможността да влезем спокойно в следващия програмен период. Това е стратегически документ за развитието на града и малките населени места“, каза кметът Стоянов.
Той поясни, че предстои бъде реализиран дългосрочен проект за високотехнологична зона, която обединява високотехнологични компании и споделено пространство за работа. Предвидени са още индустриален и логистичен парк при Е-79 и индустриален парк при с.Зелен дол.
С цел развитие и използване на природните ресурси, с които разполага Благоевград, ще бъдат обособени и термални зони, като в тази връзка кметът планира завършване и въвеждане в експлоатация на аквапарк в срок до есента на 2023 година.
В Плана за развитие на Община Благоевград се предвижда и обособяване на еко и фрийрайд зона „Картала“. Целта е чрез нея да бъде развит спортен туризъм край местността „Бодрост“ над Благоевград, което ще бъде в полза на местната икономика.
За да бъдат използвани максимално природните дадености, ще бъде изградена и парк зона в периметъра от парк „Бачиново“ до хотел „Парк Бачиново“.
В Плана за управление е предвидено и подобряване на образователната инфраструктура чрез изграждане на STEM центрове и повишаване на ефективността на училищната среда.
До края на настоящия управленски мандат ще бъде въведена и частична дигитализация на услугите на Общинска администрация с цел улеснение на жителите.
Кметът Илко Стоянов и неговият екип правят постъпки и във връзка с реновиране на зеленчуковия пазар в ЦГЧ и облагородяване на прилежащите му части.
До есента на 2023 г. Община Благоевград ще започне изпълнение на улица „Промишлена“, която минава покрай общинския терен на бившите казарми в областния център, което до голяма степен ще облекчи движението на МПС от и за кварталите „Еленово“ и „Ален мак“.
В Плана за управление на Община Благоевград е предвидено още разширяване и облагородяване на гробищните паркове в града.
С цел решаване на проблема с безпризорните кучета, предстои прилагане на стратегия за контрол на популацията на четириногите.
Кметът Стоянов предвижда и разширяване на дейността на СБАЛО „Св.Мина“ и СБАЛПФЗ – Благоевград, като са заложени нови структури и направления.
Предстои и въвеждане на нова транспортна схема и стратегия за управление на „Паркинги и гаражи“, което ще улесни придвижването и паркирането на МПС на територията на града.
Сред приоритетите на кмета Стоянов още са подобряване на сметосъбирането и изграждане на концепция за разделно събиране. Това от своя страна се очаква да облекчи фирмите и гражданите по отношение на такса смет.
До края на настоящия управленски мандат ще бъдат изградени и ново депо за строителни отпадъци, както и площадка за депониране на вторични суровини.
Голяма част от дейностите зависят от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Въпреки това ръководството на Община Благоевград има амбицията да реализира намеренията си с цел осигуряване на по-добри условия за живот на жителите.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)