Избрани Новини

Митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център

Гост на празника беше Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител

Неврокопският митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център в областния град. Скъп гост на празника беше Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител. На събитието присъстваха свещеници, дякони, учители по религия, учители от курсовете към центъра, общественици и деца. Неврокопският митрополит, в съслужение със свещениците Светослав Кючуков, Велизар Голев и Ангел Вангелов и дяконите Григорий Иванов и Павел Павлов, отслужи водосвет и се помоли за здраве и благодатна учебна година. Осветени бяха икони на Господ Иисус Христос, св.цар Борис и две прекрасни икони-мозайка на светите братя Кирил и Методий, изработени от Димитрина Гошева, учител в СУ "Арсени Костенцев" в Благоевград. Най-радостни на празника бяха децата, трепетно очакващи осветените икони, над които работиха няколко месеца под ръководството на Даниела Донева. Курсът по иконопис продължава своята работа, като приема още деца и възрастни, желаещи да се обучават в рисуването на икони според православната традиция и учение.
От 15 септември ще започне и школата на проф.Йоанис Папахронис по източно църковно пеене, която се провежда в съботно-неделни дни, в няколко групи - за начинаещи и напреднали.
За благоевградските деца към Православния център в неделя се провежда и неделно училище, където подрастващите се запознават с православната вяра, подвига на светите мъже и жени, християнските добродетели, заучават православни песнопения, творят и дискутират важни за тях въпроси. Разходите за курсовете в центъра се поемат от Неврокопска митрополия и всеки може да се запише.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов