Проф. Витанов: Падне ли София в червената зона, вълната ще се разгърне

Падне ли София в червената зона, вълната ще се разгърне по същество. Това написа във фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Ето и целия текст на публикацията:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 август 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).

1. Нямам друг профил освен този. Не се ловете на хейтъри, които правят мои фалшиви профили с цел да ръсят глупости.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Червената зона тръгна на запад. И както виждате, София-град тръгна да влиза в нея. Какво да пиша - тук - цветя, фанфари и поздравления. Ама за доктор Данчо Пенчев, който доста отрано се сети, че натам отиват нещата. Иначе е неприятно. Падне ли София в червената зона, вълната ще се разгърне по същество.

Пак ви пиша - тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит.

Следва картата на риска съгласно нашата методология. Виолетовото расте. Жълто почти не остана. Западна България беше в жълто и ви писах, че бавно ще почне да почервенява с наближаването на края на сезона по морето. Ами ето, това и става. Във Видин не знам дали панаирът свърши, но вече са в червената зона на риска. Вие, които следите тези сводки, знаете какво значи това и на кого какво ще се размине или няма да се размине.

На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Скоро ще спра да я показвам тази карта - тя е изцяло червена. Имаме една друга, която с друго разпределение на цветовете спрямо нивата на зараза. От другата седмица ще почна да ви я показвам нея.

Днес има и европейска карта. Гледаме какво става покрай нас на Балканите - не е добре. Скоро и ние ще паднем в червената зона на риска.  Далеч в Западна Европа се поосвестиха, но Германия не се движи в добра посока. Ваксинацията обаче потиска надигането на вълната там и то се вижда. 

У нас няма потискане, както си мислят някои. 

Базовото репродуктивно число днес е 1.397. Пак е над 1.3.  

1.397 означава, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация. Писах ви, че активните случаи ще прелетят покрай 20 000 и ще полетят към 25 000.  Хайде гледайте дали ще стане така. 

След като прелетят покрай 25 000, активните случаи ще полетят към 30 000. Няма да се движат на гърба на костенурка, нито ще се возят на ферари с цвят червен. Ще полетят. 

Писах ви, че броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. Хайде гледайте, дали става това.

Индикаторът  за смяна на тренда за страната все още е под  критичната стойност. Има обаче 7 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега, но който следи тези сводки, бързо ще идентифицира поне 5 от тях.

Смъртността никак вече не е ниска и се очаква да продължава да расте. Има един безценен доцент 53-ти набор от Министерството на здравеопазването, който говореше това-онова, като например кой бил виновен за високата смъртност. Тогава казах, че това, което се говори, не е вярно. Ето ви потвърждение на думите ми - високата смъртност пак е тук, а онези, дето уж бяха виновни, вече ги няма. Мисли доценте, мисли в канцеларията - какви са причините за високата смъртност и най-вече - кой е виновен  за високата смъртност сега. Тогава казах - волът рие - на гърба му пада. Индекса на позора ще стане 200, когато броят на починалите стигне 18 800. Отдавна съм написал, че когато това стане, ще напиша нещо. Като стигнем да това число, ще съм в командировка, но като се върна, ще го напиша.   

Така, това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"