Проф. Витанов: През септември ни очаква нов пик на заразата от COVID-19

По думите на математика четвъртата вълна на пандемията вече е в страната

"Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах подобно нещо”. Това заяви в студиото на „Събуди се” математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Според него пикът на заразата ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, подчерта той.

Проф. Витанов каза, че стойностите могат да бъдат следните: „Представете си числото 3000, умножете го по нещо и ще получите новите рекорди, които може да достигнем. Такива пикове ни очакват“. По думите му зависи как ще мине вирусът – „Ако мине като автомобил „Костенурка“, няма да сме затруднени в смисъл, че случаите ще нарастват по малко. Но ако мине като „Едно ферари с цвят червен” може изобщо да не разберем кога ще бъде пикът. Затова трябва да се внимава кога ще се наложат мерките“, обясни математикът.

"Докато имаше НОЩ мерките бяха налагани винаги навреме и даваше винаги ефект“, обясни проф. Николай Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"