Избрани Новини

Проф. Витанов: Делта вариантът ще пробие и у нас

Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо, заяви той

Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Към този момент в Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. Делта варианта на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие”, обясни математикът.

"При нас делта вариантът на вируса се опитва да пробие, но не успява. Това ще е така още малко време. Здравната система, действието на английския щам и летния сезон са три от четирите фактора за развитието му. Четвъртият е ваксинацията”, каза проф. Витанов.

"За всяка държава разпространението е различно. Научната информация показва следното: делта вариантът се удвоява на 8 дни. Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо след месец ще сме на рекорд – 8000 случаи на ден”, обясни проф. Витанов.

Специалистът добавя, че са нужни само 2-3 седмица на делта вариантът, за да придобие застрашаващи размери. "Все пак лятото е спокойно и хората трябва да се насладят на почивката си", завърши той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)