Избрани Новини

Разлог се преклони пред подвига на илинденци (снимки)

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край

През 1903 г. в с.Смилево, Битолско, на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони. Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн.Разлог/ - центърът на въстанието, са изгорени.
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св.Димитър“ в парка пред Историческия музей в Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.
В знак на уважение, венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел поднесоха инж.Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателят на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, НЧ „15.09.1903-1909“ Разлог, политически партии и организации. За да почетат паметта на загиналите участие взеха и Духов оркестър към НЧ „15.09.1903-1909“ и Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“ с ръководител Петър Коков.
„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред тяхната решителност и героизъм! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения. Да бъдем техни достойни наследници, за да го има родния град, родния край, за да я има България!“ - каза в словото си кметът на Община Разлог инж.Герчев.
Организатори на събитието бяха Община Разлог и НЧ "15.09.1903-1909 г."
Дълбок поклон пред светлата памет на героите !


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)