Избрани Новини

Какво да похапваме в летните жеги?

Ето няколко полезни съвета

Лято е, жега е, изпепеляващо горещо е. Специалистите побързаха да се обърнат със съвети за оцеляване в това опасно за здравето време.

Под действието на слънчевите лъчи кожата потъмнява и в нея се образува витамин D. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, образуването на ферменти и кръвообращението. Мускулната и сърдечната дейност се усилват в следствие на което на организма са необходими повече калиеви соли, витамин С, витамини от групата В, желязо, мед и манган.

Начален момент при построяването на всеки хранителен режим е определянето на дневната калорийна необходимост. Тя зависи от възрастта, телесното тегло и трудовата активност на човек. При хора с наднормено телесно тегло калорийният прием се намалява, а при децата се съобразява с нормите, установени за различните възрастови групи.

За да не страдаме, когато е горещо, трябва да знаем  правилата:

Киселите, млечни храни (кисело мляко, айран, таратор) по време на горещините са с предимство, тъй като благодарение на млечната киселина и минералните соли имат освежаващо действие. Техните белтъчини и мазнини се използват по-добре от организма, забавят гниещите процеси в червата и предотвратяват стомашно-чревните разстройства.

Количеството на мазнините се намалява, като се предпочитат растителните. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които имат витаминоподобно действие и защитават кожата от дълбоко проникване на слънчевото лъчение.

Въглехидратите трябва да бъдат в границите на нормата. Препоръчват се повече зеленчуци и плодове, а по-малко тестени храни, захар и техните производни.

Много важно е тези хранителни съставки да се разпределят правилно през деня. 

- Сутрешната закуска може да  започне с плодов сок, след това - мляко, сирене (кашкавал), мед.

- Обядът не трябва да е обилен. За предпочитане са студени супи или таратор. Основното ястие да не е тлъсто, червените меса се изключват, а за десерт да се вземат плодове, нектари, сокове.

- Добре е вечерята да се състои от риба, мляко, млечни изделия, много зеленчукови салати и разбира се  плодове.

Приемайте ежедневно много вода и течности!

Изпотяването в горещо време се увеличава. Това е нормална проява за здравия организъм, тъй като с потта се излъчва голямо количество топлина и се избягва прегряването. Заедно с потта тялото ни губи микроелементи и водно разтворими витамини - С, В1, В2, В6 и РР. Най-добре е да утоляваме жаждата си с минерална вода или неподсладен зелен чай.

Пиенето на алкохолни напитки да се намали драстично.

Студените течности не  трябва да се приемат наведнъж, а на глътки.

За да се чувствате добре в горещо време, яжте пресни сезонни плодове и зеленчуци, пийте прясно изцедени плодови сокове, цитронада, билкови чайове и айран.

И не забравяйте - не използвайте повече сол от обикновено.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)