Избрани Новини

Как да оцелеем в летните жеги?

Обличайте светли и по-широки дрехи от естествени материи

Синоптиците ни предупреждават, че горещините и високите температури ще продължат поне още седмица. Затова е необходимо да вземем предпазни мерки, за да избегнем некомфорта в жегите и топлинните удари.

Едно от най-важните правила е да избягвате да излизате навън между 12 и 16 часа следобед. Това са най-опасните часове през деня, когато слънцето е най-силно и може да ни причини дискомфорт. Ако ви се наложи все пак да излезете, задължително вземете със себе си бутилка вода и избирайте да вървите под сянката на дървета и сгради.

Избирайте светлите дрехи за дневното си облекло. Забравете за всякакви черни или тъмни дрехи в жегите. Освен че привличат слънчевите лъчи, задържат топлината по-дълго и могат да повишат телесната ни температура. За предпочитане е да обличате светли и по-широки дрехи, от естествени материи.

Задължително пийте течности. Най-баналният съвет, но и най-важният. В горещините тялото ни се дехидратира изключително бързо. Единственият начин да се чувстваме добре е като пием вода, поне 2 литра на ден. Не забравяйте, че никоя друга напитка не може да замести свойствата на водата.

В горещините не се препоръчва употребата на алкохол,тютюнопушенето, големите количества захар и кофеин, както и храните богати на протеини.

Избягвайте и тежко физическо натоварване през горещите дни, тъй като е възможно да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема.

След като се приберете вкъщи не взимайте веднага студен душ! Много погрешно е мисленето, че един студен душ ще ни отпусне в жегата. Напротив, ледената вода в комбинация с високата ни телесна температура, може да предизвика точно обратната реакция - дискомфорт и прилошаване. Особено вреден е за хипертоници и хора със сърдечни заболявания. Ако искате да се охладите, нека това да бъде с хладка вода.

Опитайте се да поддържате температура в жилището си около 32 градуса през деня и 24 през нощта. Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в топлите дни, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, казват специалистите.

Ако не е възможно в дома да се поддържа хладна температура, е препоръчително да се прекарват поне 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена сграда с климатик).

Източник: Az-jenata.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)