"Разлика или не" - започва симпозиум по живопис в Благоевград

Темата е "Живописната технология в съвременното изкуство”

"Разлика или не" - започва симпозиум по живопис в Благоевград. "Живописната технология в съвременното изкуство”- това е темата му. Ще се проведе от 8 юли - 16 юли. 
Куратор на симпозиума за съвременно изкуство е Сашо Стоицов, участват Анна Васева, Били Матеева, Велислава Гечева, Калина Терзиева, Калия Калъчева, Николай Петров/GLOW, Петър Чиновски, Савина Топурска, София Димова и Теодор Генов.
- Днес от 12:30 часа в двора на Измирлиевата къща в кв.”Вароша” - откриване на шестия Национален пленер по живопис "Живописната технология в съвременното изкуство".
- 16.06. /петък/ от 18:00 часа - Откриване на изложба от пленера /двете зали/
Повече от пет години в Благоевград се провежда симпозиум по живопис за съвременно изкуство. Дълги години автори, които са в широкото поле на световното изкуство, бяха в сянката на формалистичното соцограничение. Това продължава и сега след близо 30 години.
В Благоевград са събрани в държавна колекция творби на почти всички художници, работещи съвременно изкуство в България. Сегашният симпозиум е с участието на автори от най новото поколение.
Идеята е автори, работещи с различни похвати в съвременното изкуство, да “оставят своя отпечатък” с конвенционални средства в уникална за България колекция, събирана от пет години в Благоевград. Колекцията има за цел да представи колкото се може по-голям спектър от художници, работещи съвременно изкуство в България. Работите са основа за бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград.
Това е опит да се запълни голямата празнина от липса на селектиране на работи от съвременно изкуство по време на прехода.