Избрани Новини

Епидемиолог: Наесен коронавирусът ще се върне, грехота е да не използваме ваксините

"Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", настоя проф. Кожухарова

"В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът", изтъкна тя и се съгласи с мнението на здравния министър, че е измамно спокойствието спрямо COVID-19 през летните месеци. Това заяви епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че докато нямаше ваксини, българското общество се интересуваше защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането започна да спада.

Епидемиологът подчерта, че възможностите да преминеш през това изпитание са да преболедуваш или да се ваксинираш. При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя. Процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок, стана ясно още от думите ѝ.

"Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", настоя проф. Кожухарова и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.

Тя не конкретизира какво е количеството ваксини у нас с изтичащ срок на годност, но посочи, че това е проблем и в световен мащаб.

"Всички, които сме се презапасили, така се получава. Израел обаче има собствен договор с производителя - в момента преговарят част от ваксините да бъдат предоставени на други държави. Ние сме в ЕС и договорите са сключени от ЕК, която осигурява предостатъчни количества ваксини. Не е лесна процедурата по дарение, трябва да имаме разрешение от ЕК. Грехота е ваксините да не се използват", коментира проф. Кожухарова.

"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!", отбеляза тя.

Епидемиологът увери, че страната ни разполага с достатъчно ваксини в срок, които са осигурени по сключените договори. По думите ѝ ваксината дава голямо чувство за свобода.

"Към момента не се предвижда затягане на мерките", обяви проф. Кожухарова.

Според нея финансовото стимулиране на хората да се ваксинират няма да бъде работещ модел у нас. Тя не смята и че ваучерите биха стимулирали гражданите. Разчита се много на помощта на здравните медиатори.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)