Избрани Новини

Д-р Николай Брънзалов: Има спад на желаещите да се ваксинират

Дали наесен ще има нова вълна на коронавируса, това зависело до голяма степен от обществото ни.

Има спад на желаещите да се ваксинират. Населението се успокои от добрите показатели относно хода на епидемията в България. Има и най-различни внушения от псевдоспециалисти: Край, всичко замина. Колкото и да приказваме по медиите и в нашите кабинети, нещата няма да се получат. България нямаше агитационна кампания.

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че е хубаво да се ваксинираме сега, както и че страната ни разполага с голямо количество ваксини. Дали наесен ще има нова вълна на коронавируса, това зависело до голяма степен от обществото ни.

"Не съм вярвал, че ще дойде момент, в който България ще се чуди какво да прави с ваксините. Доставките не бяха регулярни, някои фирми направиха много спънки. До края на седмицата имам 50-60 човека, които ще ваксинирам. Не са само възрастни. Голяма част от пациентите над 60 години и с хронични заболявания съм ги поканил и съм ги ваксинирал", каза още д-р Брънзалов.

"Ваксини има, желаещи - няма! Това е единственото оръжие, с което разполагаме в момента, а не го използваме", подчерта той пред Bulgaria ON AIRи добави, че препаратът на AstraZeneca е добър.

Огромният процент от пациентите му с поставена първа доза AstraZeneca, са отишли живи и здрави за втората игла. Има и заболели между двете дози, а един от пациентите му е починал.

"Има много малък процент заболели след втората доза. Убеден съм, че тази ваксина ще трябва да се поставя като противогрипната, тъй като вирусът мутира. Второ - ваксините не са 100% ефикасни.Минимум 6 месеца дава защита, изгражда по-мощен имунитет спрямо това да си преболедувал Ковид-19", отбеляза зам.-председателят на БЛС.

"Нямаме никакви изхвърлени дози - и при общопрактикуващите лекари, и във ваксинационните центрове. Ще настоявам пред всеки човек и ще опитам да го убедя, че е правилно да се ваксинира", настоя д-р Брънзалов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов