Избрани Новини

От понеделник до четвъртък ще ваксинират предимно хора над 60 години

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от логистични пунктове

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица в дните от понеделник до четвъртък ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания, или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записването.

Това гласи днешна заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, за да се организират мобилни имунизационни екипи за ваксинация в най-кратък срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)