Избрани Новини

РПГ "Никола Стойчев“ - Разлог работи по три международни проекта

Проведе се среща по проект "Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците“

През тази учебна година РПГ „Никола Стойчев“ - Разлог работи по три международни проекта, по програма Еразъм Плюс с координатор преподавателят по английски език д-р Елена Саянова.
В периода 10-13 май се проведа онлайн международна среща по проект „Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците“ с държавите-партньори  Франция, Германия, Словения, Швеция и България. Домакин на срещата, която продължи три дни, е Словения.
Първият ден за учители и ученици започна с презентация на тема „Популизъм“, която включваше историческа справка и значение на популизма, примери от политиката в съвременния свят. Срещата продължи с играта „Лошите новини“, свързана с пандемията от Ковид и що е инфодемия, дезинформация и лекция, представена от Соня Мерлияк. Българският отбор беше представен от двама учители д-р Елена Саянова и д-р Анета Тумбева и четирима ученици – Иван Тинчев, Симеон Крайнов, Деяна Топалова и Димитър Прангов.
Ден втори на срещата беше свързан с работа и предизвикателства по темата за демокрацията и как властта употребява медиите. Лекторът София Байкал подготви интересна информация в презентация, а работата на учениците по групи беше свързана с проучване и изготвяне на общо становище по зададени теми, търсене на отговори на въпросите за демократичната култура. Предизвикателство беше на тема ,,Интернет и демокрация”, а учениците имаха задача да обсъдят предимствата и недостатъците от ползването на публичен профил в интернет и рисковете, които поемат с това. Срещата продължи с лекция на тема ,,Защита на данните (ОРЗД)”, изготвена от Андрей Томсик, в която беше представена тяхната роля и значение. Събранието завърши с играта ,,Escape room” (Стая на загадките), в която учениците, разделени на отбори, имаха задача да разрешат последователност от ,,загадки” и въпроси, свързани с демокрацията, като се опитват да намерят изхода от играта. Поздравления за отличното представяне на Иван Тинчев, Симеон Крайнов – ученици от 10 б клас и Деяна Топалова и Димитър Прангов – 11 б клас.
Третият и последен ден на международната среща стартира с интересна презентация и упражнения на тема ,,Език на омразата и как да се справим с него”, изготвена от Прайд Парад. Учениците се разделиха на отбори и им беше възложена задачата да подредят и обсъдят понятия, свързани със световни проблеми като системна дискриминация (расизъм, хомофобия), геноцид и др. Събранието продължи с кратка обиколка из училището на домакините от Словения и презентация за гр.Домжале. Последният ден от срещата завърши с дискусия относно обучението в училище по време на Covid-19, в която учениците от 10 б и 11 б клас взеха участие и споделиха свои преживявания през пандемията, текущото положение в България и изразиха какво е мнението на родителите за дистанционното обучение и нагласата на българите относно ваксинация срещу вируса. Ученичката от 11б клас Деяна Топалова представи дейностите, които учениците от клуб Еразъм реализираха на Световния ден на свободата на словото и печата (World Press Freedom Day). Срещата, макар и виртуална, завърши с удовлетворение от представянето на българския отбор.
Работата по училищните проекти е с подкрепата на директора на училището Васка Пенева.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов