Избрани Новини

Наблюдаваме на живо две семейства бели щъркели

Те са в самоковските села Драгушиново и Ярлово

В две китни български села две семейства щъркели активно се подготвят и тази година да посрещнат и отгледат своите малки. И не само хората от домовете в близост до тях ще станат свидетели на това. Всеки, който обича емблематичните птици, може да ги покани в дома си, благодарение на инсталираните онлайн видео камери, информират от БДЗП.

Едното семейство се намира в село Драгушиново, близо до Самоков. Като част от кампанията за защита на щъркелите през 2019 г. там бе монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в селото. С нейна помощ бе наблюдаван животът на щъркеловото семейство – снасянето на яйцата, излюпването на малките и всеотдайната грижа на родителите за тях. Миналата пролет последователите ни във Фейсбук чрез конкурс избраха имена за мъжката и женската птица – Драго и Драга. Наблюдавайте ги в реално време в YouTube канала на БДЗП Live stream. Досега двойката вече има над 2 000 последователи от цял свят и над 5 000 харесвания!
Другото семейство щъркели с поставена онлайн видео камера се намира в село Ярлово, отново близо до Самоков. Птиците носят имената Снежи и Ростислав и от 2017 г. следим интересни обрати в личните им взаимоотношения и грижите по многолюдната им челяд. Надникнете в живота им тук. В момента птиците мътят, огласяни от песните на птичето богатство в района.

Монтирането на двете камери е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“, изпълняван от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД в партньорство с Българското дружество за защита на птиците. Наблюденията на живота на двете семейства предоставят ценна информация за биологията и екологията на вида, която ще послужи при планирането на бъдещи дейности по неговото опазване. Друга изключително важна мярка е монтирането на 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Това ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. До момента поставените платформи са 533 в Западна България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)