Избрани Новини

Жители на Банско и Разлог хранят щъркел в студа

Над 60 години покривът на църковната камбанария в Банско е дом на семейство щъркели

Добро дело обедини хора от Банско и Разлог. От няколко дни жители на двата града хранят щъркел, пристигнал миналата седмица в Банско, притеснени че в студеното време той не може сам да си набави храна, информира БНТ.

Вчера на празника Благовещение в курорта пристигна и вторият щъркел от семейството, времето чувствително се затопли, което според местните жители е добра поличба.

От над 60 години покривът на камбанарията на църквата в Банско е дом на семейство щъркели. Преди дни, за да подготви гнездото си за ново потомство, в Банско се завърнал мъжкият. Сняг и студ обаче посрещнали символа на пролетта и новия живот.

"Щъркелът беше сам, жален, тъжен на върха на гнездото и направихме една публикация и много обикновени хора, рибари, рибарски магазин, фирми по 2-3 килограма даряват риба… Всеки ден му режем и му занасяме", разказа Георги Ангелов.

Сред първите, дарили риба за бедстващия щъркел, били запаленият рибар от Разлог Борис Пъргов и братята Иван и Мирослав Керанджиеви.

"За Коледа получихме нови въдици и имахме веднага улов с тях. Дойде пролетта, а пък още има сняг в Банско и той няма откъде да си набави храна. Ние му дадохме риба, защото имахме", каза Иван Керанджиев.

За хората от Банско щъркелите, които живеят в града, са символ на надеждата.

"Надежда за по-добри времена, за край на тези ограничения, мерки, вируси, смърт и надежда за цялото човечество", каза Георги Ангелов.

В гнездото на семейството щъркели миналата година са се излюпили 4 малки.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)