Избрани Новини

Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Открила е данни за извършени престъпления по служба

Окръжната прокуратура в града е открила данни за извършени престъпления по служба срещу бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов, информира БТВ.

Отпуснатите пари са близо 400 хиляди, но и до момента благоевградския плувен комплекс няма минерална вода.
Преписката вече е препратена към Специализираната прокуратура.
„Орел и рак и щука, не зная по каква сполука, такваз им работа дошла, да теглят наедно кола“. Баснята на Славейков е актуална и днес. Когато на пръв поглед добри намерения приключват безславно.

Преди четири години община Благоевград решава да превърне града в СПА дестинация. Това си намерение го описва в общинската програма за развитие. Изготвя проект за изграждане на водопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия модерен плувен комплекс- за къпане и за подгряване на водата в басейна. А за да има изгода и за общината, се сключва публично-частно партньорство- с хотел, който също да ползва минерална вода.

Водата тръгва близо до центъра на града. По водопровода продължава към частния хотел. Тръбата, която трябва да я отведе до общинския басейн, още не е свързана. За да завърши цикъла, трябва да се изградят две отклонения, към басейна и към хотела. Това към басейна все още е мираж.

Водопровод за минерална вода в Благоевград захранва хотели на общински съветници, вместо общинския басейн
Инвестицията за изграждането му струва близо 400 000 лв.
Председателят на общинския съвет пуска сигнал в прокуратурата срещу кмета на града по онова време Атанас Камбитов.

„Не е защитен обществения интерес, основният въпрос, който ме провокира, е точно това. Захранен е хотела, вече се ползва минералната вода, но в общинската част няма още, общественият интерес не е защитен“, казва Андон Тодоров, председател на ОбС-Благоевград.
Гостите на хотела ползват минерална вода в басейна му и в СПА центъра.
„Договорът е направен в съотношение 51 към 49 %. Макар че аз ползвам 4 пъти по-малко вода, плащам 51 % и нещо изключително важно, от деня първи - тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен, перфектен и аз си изпълнявам задълженията по договор така, както за стопанисване на водата, така, както и за заплащане на количествата, които използвам“, казва собственикът на хотела Румен Калайджиев.

„На база водомер платих 14 500 лева, въпреки пандемията и това, че почти цялата година не сме работили, това е само към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се плаща ежемесечно и сумата е по-голяма“, допълва Калайджиев.
Бившият градоначалник също не вижда нищо нередно в сключването на договора.

„Договорът с „Езерец“ е законосъобразен и единствено и само в полза на Общината или, иначе казано, интересът на общината е защитен на 100%. „Езерец“ плаща почти 60% от стойността на водопровода, а ползва 25 % от дебита. Общината плаща 40%, а ползва 75% от дебита“, се казва в позиция на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Окръжният прокурор изпраща преписката на специализираната прокуратура заради данни за престъпление по служба от страна на кмета и заместника му по това време.

„Договор за публично-частно партньорство е сключен при отменен закон. Законът за ПЧП е отменен на 1.12. с Държавен вестник 2017 г., а договорът е сключен след това, може би 6 месеца“, казва Андон Тодоров.
Самият Тодоров обаче е един от общинските съветници, гласували „ЗА“ изграждане на водопровода.

„От общинска администрация ни беше обяснявано, че едва ли не ако ние не гласуваме за този тръбопровод, ние сме против децата, пречим за развитието на спорта, на плуването, направен е вече този общински басейн, толкова средства вече са хвърлени това да се изгради“, разказва председателят на ОбС- Благоевград.
Единственият, който е бил против е бившият съветник Георги Васев. Основният му мотив е съмнението, че водата ще бъде достатъчна за захранване на обектите.

„Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на сегашния кмет, но тогавашният кмет примерно има някакво обяснение, че обектът нямаше разрешително за ползване към момента за взимане на решение за утвърждаване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, защото не знам“, казва Васев.

Бившият кмет Камбитов не довършил идеята си с мотив, че не му е стигнало времето. Водопроводът получил разрешително само месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов. През следващите две години ситуацията остава непроменена. Управителят на „Спортни имоти“ към общината обяснява това с притеснения, че обектът може да изгуби гаранцията си.
„Първо трябва да се извърши анализ на тръбите, които са заложени в подовото отопление, дали може тази вода да мине през тях и да ги увреди. Когато забиеш един пирон в една сграда, направиш отвор, гаранцията пада, ако е 21 години гаранцията, какво правим? Ако вие сте тука и вашето дете е тука ще кажете: „Ааа, не смея така, ако някой изцапа водата и да се къпе“, казва Валери Миков, управител на „Спортни имоти“ в Община Благоевград.

„Двама кметове, и двамата имаха възможност по близо две години да го направят и не го направиха“, отбелязва председателят на общинския съвет Андон Тодоров.
„Ако аз го правя, мисля не повече от една седмица, и не само за душовете, за душовете ще ви я вкарам за един ден“, казва пък собственикът на хотела Румен Калайджиев.

А през това време неусвоената минерална вода изтича в канализацията, информира БТВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов