Избрани Новини

Благоевградският музей участва с експонати в изложба в Лион

Тя е организирана от The musee des confluence във френския град

Регионалният исторически музей в Благоевград участва с подбрани експонати в голяма международна изложба “Земята като наследство, от неолита до наши дни” ("Inheriting the earth, from neoliting yo us"), организирана от The musee des confluence в Лион, Франция.
Открит през 2014 г., музеят се помещава в модерна сграда, специално построена за целта. Задачата му е да обединява природата и човека и да показва тяхното взаимодействие.
Изложбата "Inheriting the earth, from neoliting yo us" се фокусира точно върху това - въздействието на човека върху природа и необратимите промени, настъпили в нея. Този процес е проследен от неолитната епоха (началото на земеделието и уседналия начин на живот) и се развива във времето, достигайки до наши дни. Поставен е акцент върху ключови моменти в историята на човечеството, когато настъпват безпрецедентни промени в околната среда, оформящи нова епоха - l`Anthropocène (епоха на човека).
Регионалният исторически музей представя 6 експоната в изложбата: пет глинени съда с рисувана украса и една глинена антропоморфна фигурка, открити по време на археологическите проучвания на раннонеолитното селище Ковачево от българо-френската археологическа експедиция, провеждана в периода 1986-2010 г. Те отразяват изключително високото ниво на раннонеолитната култура, развивала се в България през втората половина на 7 и първата половина на 6 хил. пр.Хр.
Изложбата бе виртуално открита на 1 април 2021 г. и ще радва посетителите на музея до 30 януари 2022 г. Желаещите да посетят музея и изложбата могат да го направят чрез сайта на музея:


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)