Избрани Новини

Музей ще работи по погребалната гробница на висш военен командир от Германея

Ще бъдат реставрирани 40 археологически артефакта от метал, стъкло и керамика

Историческият музей в Дупница съобщи подробности за своя проект „Консервация и реставрация на колектива гробна находка, открита в гробница от късноантичната епоха“, одобрен и финансиран от Министерството на културата по обявена конкурсна сесия на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.
Проектът цели консервационно-реставрационна намеса на уникална по своята същност колективна находка от гробни дарове, положени в погребалната гробница на висш военен командир от Германея _Сапарева баня№. Той е погребан по християнски обичай, по времето на император Констанций Втори (337-361). Находката е разнообразна и съдържа уникални дарове – стъклен съд, сребърни и сребърни- позлатени предмети, оръжие, керамични съдове, военен колан с прилежащите му елементи. До момента подобна находка по размери, и то в гробница, не е откривата по нашите земи. Като колективна находка от един гробен комплекс тя ще бъде гордост за експозицията на музея.
Ще бъдат реставрирани 40 археологически артефакта от метал, стъкло и керамика, които в момента, особено метала, са в тежко корозионно състояние. Проектът беше изготвен със съдействието на лицензиран реставратор, вписан в публичния регистър по чл.165 от ЗКН, Емилия Колева, преподавател в Катедра „Реставрация“ в НХГ, София, който направи оглед на артефактите и даде препоръки, какви дейности да се предприемат.
Проектът е на стойност 8 080.00 лв. и ще бъде изпълняван шест месеца /в периода: април-октомври. Предстои подписване на договор с МК.
Като резултат очакваме – запазени, съхранени и експонирани движими културни ценности. Реставрираните и консервирани предмети от гробната находка имат висока културно-историческа стойност. Те подпомагат и дообогатяват познанията ни за гробния ритуал, погребалните дарове – въоръжение, бит и материална култура, ювелирство и изкуство на късноантичната/раннохристиянската епоха.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)