Избрани Новини

Обвиняем за контрабанда на близо 70 кг марихуана през ГКПП Кулата е предаден на съд

В тайник митническите служители открили 162 прозрачни пакета с канабис

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.С. (на 52 г.) за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

Около 16,20 ч. на 27.08.2020 г. обвиняемият М.С. пристигнал на ГКПП Кулата от Гърция с управлявана от него товарна композиция – влекач с прикачено полуремарке. След регистрацията на МПС системата на „Пътни такси и разрешителен решим“ отчела, че е с рисков профил. Тирът подлежал на незабавен документален, рентгенов и физически контрол.

При разчитане на изображението от рентгена митническите инспектори се усъмнили за наличие на тайник. Товарният автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка. Било установено, че подът на товарното помещение в полуремаркето е покрит с плоскости, закрепени чрез винтове. След демонтиране на една от тях проверяващите констатирали наличието на фабричен улей. Той бил облепен с метално фолио и имал монтирани профили, които поддържали поставените плоскости. По този начин се прикривало наличието на специално пригоден тайник.

В него митническите служители открили 162 прозрачни пакета, съдържащи зеленикаво-кафява растителна маса. В кабината на шофьора и при личния му обиск инспекторите намерили акумулаторен винтоверт с битове за него. При направения на място полеви наркотест откритото вещество реагирало положително на канабис (марихуана). В един от пакетите, освен пресована зеленикаво-кафява тревиста маса, били открити и 5 епруветки със семена от конопено растение.

Общото количество на превозваната от обвиняемия дрога е 69 065 грама, чиято стойност, определена по цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, възлиза на 276 260 лева.

В хода на досъдебното производство е било установено, че през 2013 г. М.С. е бил осъден във Франция за контрабанда на 77 кг канабис смола (хашиш), с наложено наказание от една година „лишаване от свобода“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов