Избрани Новини

Кюстендилското село Жабокрът събира пари за храм

Параклисът ще носи името на Свети великомъченик Димитър

В кюстендилското село Жабокрът набират средства за изграждането на параклис. То никога не е имало православен храм. В последните десет години се работи, за да бъде изграден, минавайки се през сложни процедури.

Община Кюстендил вече е отредила терен за него. Той е в близост до мястото, където всяка година, на Димитровден, се прави корбан за здраве и благоденствие на жителите на населеното място. Параклисът ще носи името на Свети великомъченик Димитър. Това съобщи пред „Фокус“ кметът на Жабокрът Ясен Стипцарски.

Площта за застрояване ще бъде 25 кв.м. За момента парите, събрани от дарения от жителите на селото, са вложени в документални разходи и подписване на договори за комуникация с ВиК и електроразпределителното дружество, за виза за строеж и други документи.

„От тази седмица имаме правото на строеж и всички необходими документи и комуникации, които Община Кюстендил на комисия одобри“, каза Ясен Стипцарски.

По думите му църковното настоятелство ще отправи молба за финансова подкрепа към Община Кюстендил и към Дирекцията по вероизповеданията. За събиране на средствата е разкрита и сметка:

MUNICIPAL BANK PLS

BIC – SOMBBGSF

IBAN – BG15SOMB

91301066045801

Клиент: Храм Св.ВМЧК Димитър



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)