Избрани Новини

Продължава възобновяването на храм "Св.Екатерина“ в петричкото село Ключ

С тази нелека задача се е заел местният свещеник Никола Чопаков

Вече цяла година продължава кампанията по обновяване на храма „Св. Екатерина“ в петричкото село Ключ. С тази нелека задача се е заел местният свещеник Никола Чопаков, чиято е инициативата за обновяването на църквата, информира БНР.

Вече са направени доста подобрения благодарение на дарители и спомоществуватели, но има и още много неща, които трябва да се направят, за да бъде храмът подходящ за богослужение.

„За самия храм няма много данни. Той се намира в района на гробището на село Ключ. Неговото построяване започва отец Георги Кавчиев от село Скрът, който почина преди няколко години. След назначаването му в селото като енорийски свещеник след 70-е години на миналия век, той решил да направи храм в гробищното място, за да може хората да извършват там опелата на починалите, както е по канон. Затова решава да поеме инициативата за построяване на храм „Св.Екатерина“. Аз не го наричам параклис, а храм, защото параклисът е малък по площ, а този храм не е малък, той е 108 кв.метра“ – уточни за Радио Благоевград свещеник Никола Чопаков.

Според него, заради упадъка на селото, започва и разрушаването на храма. Районът се обезлюдява, няма кой да се грижи за църквата, започват и вандалски прояви, които също нанасят щети по сградата.

По време на служението на предишния свещеник отец Йордан Дирекцията по вероизповеданията отпуска средства, за да може да започне възобновяването на църквата. Поетапно е започнало изграждането на нов покрив, на дървената чатма отвътре, но ремонтите са спирали и са започвали отново във времето. Имало е и набези, открадната е била и камбаната на храма. Пет години след назначаването му като свещеник, отец Никола Чопаков създава контакти с жители на Ключ, живеещи в други населени места, които му помагат за да бъде възобновен храмът.

„Отпреди 1 година до днес направихме вътре мазилка, положи се нова електроинсталация, прекарахме тръби, за да може да има вода в храма. Нови икони ни се дариха от г-н Велинов от Дирекция по вероизповеданията. За рамкирането на иконите ни помогна Георги Стойков, който е израснал в селото. За обновяването на храма ми помогна и Йордан Латинов, който също е израснал в село Ключ. Той е радетел и помага не само за тази църква, а и за главната църква „Св.пророк Илия“ в селото. Най-важното, което трябва да се направи сега, е в самия храм да има утвар, за това трябват най-спешно средства. Хората даряват, но не могат да даряват безкрайно, защото и те имат грижи“ – сподели още свещеникът. Всеки, който има желание да помогне за възобновяването на храм „Св.Екатерина“ в село Ключ, може да се свърже с отец Никола Чопаков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов