Избрани Новини

Започва изграждането на нова Индустриална зона в Симитли

"От началото на кризата сме насърчили проекти за 1,6 млрд.лв.", заяви министър Лъчезар Борисов

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви старта на изграждането на нова Индустриална зона на територията на община Симитли. В срещата участваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, кметът на Симитли Апостол Апостолов и евродепутатът Андрей Новаков.

„Изграждане на икономически зони в страната е приоритет за нас. След съгласуване с областния управител на Благоевград и с Агенция по кадастъра се апортират 153 дка държавни имоти в капитала на Национална компания „Индустриални зони”, където да се изгради икономическа зона на територията на община Симитли. Това ще помогне на развитието не само на община Симитли, а на цялата Благоевградска област”, каза министър Борисов.

Той подчерта, че по време на кризата България се е справила много добре с привличането на инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите.

„От началото на кризата сме насърчили проекти за 1,6 млрд.лв., от които за 1 млрд.лв. през 2020 г. и останалите за настоящата година. Тази политика ще продължи занапред и съм уверен, че заедно с местната власт по отношение на градоустроствените процедури и това което ще свърши Национална компания „Индустриални зони” ще имаме нови инвеститори в областта и в общината”, коментира министърът на икономиката.

„Благодаря на министър Борисов и на министър Желязков, както и на цялото правителство, че успяхме да стигнем до изграждането на втора икономическа зона в община Симитли”, каза кметът Апостол Апостолов. Той уточни, че във функциониращата индустриална зона, изградена на територията на бившето военно поделение, работят над 1500 души. Според Апостолов в новата индустриална зона се очаква да се разкрият близо 2000 нови работни места.

„Вече имаме потенциални инвеститори в новата иконочимеска зона, има подадени над 10 заявления от най-различни фирми от съседни държави, испански, френски. Това ще допринесе за развитието на цялата област, защото община Симитли се намира на стратегическо място - близо до две граници, до големите курорти Банско и Сандански, до София, както и до областния град”, каза още Апостол Апостолов. Според него придвижването ще се улесни още повече, тъй като благодарение на премиера Борисов в лота на магистралата е включен и мостът над р. Струма.

Апостол Апостолов подчерта, че ключовото разположение на новата индустриална зона ще даде сериозен тласък на икономиката и ще допринесе много хора от цялата област да намерят работа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов