Избрани Новини

В Благоевградска област затварят театри, фитнеси и молове

Учениците от 5-ти до 12-ти клас преминават в онлайн форма на обучение за 14 дни

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в област Благоевград преминават в онлайн форма на обучение за 14 дни. Големите търговски центрове, тип мол, фитнесите и театрите затварят врати за две седмици, обявиха областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов след заседание на Областния оперативен щаб, на което бяха обсъдени допълнителните мерки за борба с третата вълна на COVID-19, информира Tribune.bg.

„Ограничават се масовите мероприятия на отрито и закрито, засилва се контролът в търговските обекти за спазване на мерките – дистанция, маски, честа дезинфекция и неструпване на хора”, каза областният управител Михайлов, цитиран от БГНЕС. Той призова родителите да не допускат децата си в училища и градини при проява на симптоми.

337 на 100 000 души в областта за заболели, което подрежда Благоевградско на 12-о място от 16 „червени” области в страната.

„След минути ще издам заповед, според което учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение, тези от 1-ви до 4-и клас продължават да ходят присъствено, както и децата от яслите и градините. Там внимателно се наблюдава процеса и ако има скок на заболели деца и учители, мерки ще бъдат наложени и на тях“, обясни д-р Калоян Калоянов.

Директорът на РЗИ уточни, че всеки родител може да спре детето от реално посещение в училище и то доброволно да премине онлайн.

В моловете могат да работят само аптеките, хранителните магазини и разплащателните пунктове.

Заведенията продължават работа, но с ограничено работно време – до 22 часа за две седмици. Те отвориха преди десет дни, а в заповедта бе написано, че трябва да затворят в 23 часа.

Затварят се всички фитнес зали, кина, театри, школи за обучение, танцови школи, спира се провеждането на масови мероприятия и турнири.

„Контролът ще бъде засилен! В заведенията всички непълнолетни трябва да са в присъствието на пълнолетен“, каза директорът на РЗИ.

„Налагаме мерките за две седмици, ако имаме намаляване на заболелите, то незабавно ще вземем решение за облекчаване на мерките. Ако има увеличение, ще се налагат допълнителни мерки. Не бива да сравняваме фитнеса и хранителните магазини – тяхната дейност не може да бъде преустановена. Контролът ще бъде значително засилен от екипи на МВР, РЗИ, БАБХ, допълни областният управител Бисер Михайлов.

„В Гоцеделчевската болница има проблем с броя на леглата в COVID-отделенията, защото тече ремонт във вътрешното отделение на МБАЛ“, обясни още д-р Калоянов. Той допълни, че 20% от учителите са имунизирани, както и всички членове на СИК-овете в областта. Обсъжда се вариант за мобилни групи за ваксинация. РЗИ ще търси съдействие от МВР.

„Работят 20-те кабинета за ваксинацията, а в наличност има от заявената по електронен път ваксина“, завърши Калоянов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)