Избрани Новини

С поход към Кръста Симитли ще почете освободителите

Честването на 143 години свободна България започва в 10:00 ч.

За поредна година хора от Симитли и съседните населени места ще поемат по пътя на освободителите за националния празник – Денят на Освобождението.

От няколко години в Симитли е традиция празникът да се почита с поход към връх Кръста и поклон пред героите на паметника на върха, намиращ се край село Ракитна. Там руско-турските войски са застигнати от вестта за Освобождението.

Признателни симитличани, начело с кмета на общината Апостол Апостолов, изкачват всяка година на 3-ти март връх Кръста, намиращ се в западните склонове на Пирин, за да почетат паметта и да се преклонят пред героите освободители. Там, горе, всяка година, навръх националния празник, химнът на Република България отеква в подножието на Пирин. И тази година също!

Честването на 143 години свободна България започва сутринта в 10:00 ч., когато ще бъдат поднесени венци и цветя на трите паметника в Симитли – „100 години свобода“, „Лъвчето“ и „Илинден“.

В 12:00 часа е поднасянето на венци и цветя на паметника, намиращ се на връх Кръста край Ракитна.

Необходимо е да бъдат взети предвид следните мерки: задължително спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м между участниците в събитията; носене на защитна маска за лице, която покрива носа и устата, от всички участници в събитията, с изключение за времето на изказване при спазване на физическа дистанция от останалите участници. Напомняме, че към момента сценичните и концертните изяви са преустановени.

Във връзка с паленето на огньове, които са традиция на националния празник, ръководството на Община Симитли отправя призив към всички граждани на община Симитли да бъдат внимателни, да не се палят гуми, лесно запалими предмети и да не се предприемат действия застрашаващи живота на хората.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов