Избрани Новини

Щабът: Целта на допълнителните мерки е спад на заболяваемостта от коронавирус в Кюстендил

"Маските не пазят на 100%, но се носят в целия свят", заяви д-р Величков

В община Кюстендил взехме най-леките мерки с цел до 21 февруари да наблюдаваме спад по отношение на заболеваемостта с коронавирус. Това заяви по време на днешния брифинг областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Той даде съвместна пресконференция със зам.министъра на здравеопазването инж.Слави Пачалов, директора на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков, директора на РЗИ Кюстендил д-р Златко Величков и д-р Румен Алексов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта.
Зам.министърът на здравеопазването инж.Пачалов акцентира върху личната отговорност на всеки един от гражданите на общината .„Държавата се опитва да подпомогне всички области, всички лечебни заведения, които имат нужда от помощ в борбата срещу коронавируса, но най-добрата помощ е на самите граждани”, коментира зам.министърът.
„Лично в нас буди недоумение и в същото време ангажираност това, че броят на новозаразените вече е 300 на 100 000 души. Искаме да отправим апел към гражданите на Кюстендил, че мерките, които взехме вчера, не са от най-тежките и не са мерки, които могат да породят социално-икономическа криза на територията на Кюстендил. Апелът ни е към всички: моля, спазвайте тези мерки, защото благодарение на вашата акуратност, дисциплина и самосъзнание ние ще можем да постигнем заедно този успех и да минем в жълтата зона”, заяви Виктор Янев.
„Доколко ефективни ще са мерките, ще разберем след две седмици. Истината е, че маските не пазят на 100%, но се носят в целия свят. Те са едно механично препятствие и протичането на болестта е свързано с вирусния товар и когато инхалираме повече вируси от говорещия срещу нас, който е без маска, това ще доведе до едно по-тежко протичане на болестта”, заяви директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.
До 24 часа ще бъде въведен филтър за пациентите в поликлиниката в Кюстендил, но и в момента там температурата на пациентите се измерва. Имаме известни затруднения, защото се очакват студени дни и ние се съобразихме с прогнозата. Смятахме кабинката да бъде отвън, но сега вътре ще бъде осигурен кабинет, за да могат пациентите да стоят на топло, ще има лекар, който ще преглежда и при необходимост ще прави антигенни тестове, уточни също областният управител на Кюстендил.
887 души от област Кюстендил към момента са получили първа доза от ваксината срещу коронавирус, заяви директорът на РЗИ - Кюстендил д-р Златко Величков. Втора доза са получили 286 души. Вчера в РЗИ са получени още 60 флакона от ваксината на „Пфайзер“. Утре ще пристигнат 500 дози от тази на „Астра Зенека“.
„В пълен ход върви ваксинацията в областта, в момента се намираме във втора фаза. Първа фаза с медицинските лица е приключила. Утре се довършва втора фаза със социалните домове в Дупница, Кочериново, Рила. Имаме проблем в двата дома в Кюстендил, където има голям брой карантинирани, чакаме да отмине карантината и ще ги ваксинираме. От понеделник започва ваксинацията на учителите в областта", заяви д-р Златко Величков.

През изминалите 24 часа новозаразените лица с коронавирусна инфекция в област Кюстендил са 32.
По общини положителните проби са съответно: Кюстендил - 21, Сапарева баня - 5, Дупница - 3, Бобов дол - 2 и 1 в Невестино, информират от Областния кризисен щаб.

Към днешна дата 12 лица са настанени за лечение в Ковид отделението на МБАЛ „Св.Иван Рилски – 2003“, Дупница. Двама от тях са в много тежко състояние, останалите са в средно тежко и предимно кислород.

В Ковид отделението на болницата в Кюстендил са хоспитализирани 70 души. Трима от тях са интубирани и в реанимация, има петима пациенти в по-тежко състояние, останалите са в средно тежко и предимно на кислород.

В Ковид отделението на Общинската болница в Дупница са настанени за лечение трима пациенти. Двама от тях са на кислород и в средно тежко състояние.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)