Избрани Новини

В Сандански ваксинирали и човек от семейството на директора на болницата

Ваксините е можело да бъдат преразпределени за други медицински лица

Проверката на случая в Сандански, където бяха ваксинирани срещу COVID общински съветници, е приключила, съобщи здравният министър здравният министър проф.Ангелов. Установено било, че е ваксинирано и лице от семейството на директора на болницата в града. Освен това станало ясно, че останалите ваксини е можело да бъдат преразпределени за други медицински лица, а не да се поставят на външни лица.

„Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил ваксинационният план. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма правомощия там. Ако бях принципал на болницата, то още днес управителят щеше да бъде освободен“, посочи министър Ангелов.

Той коментира и идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция. Още много е рано да говорим за такъв тип документ, който да е свързан с някакъв вид права на европейските граждани. Аз твърдо вярвам в свободното движение на граждани и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничения, посочи здравният министър.

От понеделник стартираме ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, заяви министърът. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап.

Някои практически занятия за ученици от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възстановени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена утре – петък, 15 януари. Ще бъде възстановен плановият прием и лечебна дейност, като задължително за прием е тест за коронавирус.

Държим на два стълба в държавата – образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока, каза още Ангелов.

Здравният министър подчерта, че всеки човек, който е здрав може да бъде ваксиниран. Колективният имунитет, който трябва да достигнем, не може да се случи без ваксина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов