Избрани Новини

Ще бъдат ли наказани отговорните за случая в Сандански?

Ваксинирани бяха общинари, вместо медици на първа линия

Здравното министерство извърши спешна проверка след сигнал, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза, информира Нова ТВ.

Проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи. Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани.

„Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев. Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация.

„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация“, каза още директорът на лечебното заведение.

Здравното министерство започва проверка след сигнал за ваксиниране на политици (ВИДЕО)

Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, казва още д-р Илия Тонев.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)