Избрани Новини

Село Добърско днес празнува

Тази година няма да има празнична програма

Празникът на с.Добърско се нарича Водици. В миналото обичаят е бил свързван с обикалянето на свещеник из къщите на селото, който пръска всяко помещение от дома със светена вода. Обикновено този ритуал се е извършвал вечерта преди Йордановден. Сутринта на Водици, в ранни зори, ергените правят бент на реката, а в същото време свещеник отслужва в църквата тържествена света литургия в чест на река Йордан и покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител. В хващането на светия кръст са участвали само ергени, докато в наши дни в празничната обредност могат да се включат всички мъже.

И тази година кръстът ще бъде хвърлен в река Клинец. Желаещите ще се хвърлят за спасяването му. Противоепидемичните мерки ще бъдат спазвани стриктно. Тази година няма да има празник на площада както други години, а ще се състои само хвърлянето на кръста.

Поздрав към жителите на Добърско отправи кметът на община Разлог инж.Красимир Герчев. Той написа във Фуйсбук-страницата си:

"Честит празник на Добърско - Водици,
благословени с Йордановден всички именици!
На Йордановден жителите на Добърско празнуват празника на своето село, по-известен като Водици или Богоявление.
Обичаят Водици се присъздава от столетия на Богоявление в село Добърско. Освен традиционното хвърляне на кръста в ледените води на реката за здраве, той включва и освещаване на всички къщи в селото със светена вода от местния поп.
Обичаят е свързан със силата на водата да помни. Старите българи обаче вярвали и знаели за тази сила още преди хилядолетия. Те вярвали, че на границата между земния и отвъдния живот тече реката на живота. И всеки се пречиствал във водите й по пътя за вечния живот.
Пожелавам здраве и радост
на жителите и гостите на село Добърско!
Да съхраним уникалните традиции,
живите съкровища, природните и културни
забележителности на село Добърско.
Честит празник и на всички именици!
Носете гордо името си!"
Красимир Герчев, кмет на община Разлог


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов