Избрани Новини

В Добърско, Банско и Разлог ще хвърлят богоявленския кръст

Органите на реда и църковните служители ще следят за спазване на противоепидемичните мерки

Утре в Разлог ще се състои ритуалът по хвърляне на кръста както всяка година, предаде БНР Благоевград. Председателят на църковното настоятелство отец Янко Русков съобщи, че са проведени разговори с община Разлог и канцеларията на митрополит Серафим и е прието решение за това как да се проведе събитието да се вземе на местно ниво. Кръстът в Разлог ще бъде хвърлен в езерото в градския парк, като органите на реда и църковните служители изрично ще следят за спазване на противоепидемичните мерки - задължително всички да бъдат с маски, да има дистанция между хората и да не се събират на едно място голяма група хора.
В 10.45 в езерото в парка отец Димитър Белчин ще изпълни ритуала. В Разлог има изискване  младите мъже, които искат да се хвърлят в ледената вода за спасяване на кръста, да се запишат предварително в църквата и да представят кръщелно свидетелство. Отец Русков коментира, че до днес няма записани младежи, но се надява и вярва, че в рамките на деня до утре сутрин поне до 9.00 ще има желаещи-смелчаци.
В село Добърско Богоявление е празник на селото и се чества от стотици години. Жителите са заявили категорично желание да се проведе ритуалът и кръстът да бъде хвърлен в река Клинец. Има и желаещи да се хвърлят за спасяването му. Мерките ще бъдат спазвани стриктно, като тази година няма да има празник на площада, който се провежда традиционно, а ще се състои само хвърлянето на кръста.
В Банско кръстът ще бъде хвърлен в езерото пред общината в 10.45 отново при строго спазване на мерките за безопасност - маски и дистанция между хората.
Отец Русков коментира, че решението да се състои ритуалът по населените места е взето и с оглед на факта, че се провежда на открито, не е закрито помещение и има възможност да се раздалечат хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов