Избрани Новини

Доц.Кунчев: Започваме ваксинация в домовете за възрастни и при учителите

С втората пратка ваксини у нас пристигат 25 000 дози

С втората пратка ваксини у нас пристигат 25 000 дози. Така ще можем да започнем да имунизираме хората в домове за възрастни хора и учителите. Това обясни в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев.

Предстои да се даде разрешение на ваксини от поне още 5 фирми - засега "Модерна" и "Астра Зенека" очакват "зелена светлина", като датите са на 6-ти за "Модерна" и до края на месеца за "Астра Зенека", допълни доц.Кунчев.

Той подчерта, че всеки месец ще има доставки на ваксини у нас, като такива ще бъдат осигурени за цялото население.

ЕК има вече план за помощи за Западните Балкани, ако останат излишни ваксини. Така че ще можем да ги продаваме и на други страни, категоричен е доц.Кунчев.

До края на този месец ние ще започнем много по-широка, по-масова имунизация, допълни той, като съветва желаещите са се обърнат към личните си лекари за информация.

Според доц.Кунчев е възможно, но малко вероятно първите ваксинирани да нямат имунитет през лятото. Всички компании работят за максимално удължаване на имунитета на ваксините, подчерта здравният инспектор.

Цената на ваксините за България възлиза на около 300 милиона лева. Целта е всички граждани да имат достъп до тях, включително и неосигурените. Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали, обясни доц.Кунчев.

Решението да отворим училищата за учениците в началните класове беше много трудно, натиск имаше и от двете страни. Решихме го, защото тази група деца и като носители са по-малък фактор, каза доц.Кунчев.

На въпроса дали е възможно в училище да се върнат и децата от горните класове, той заяви, че ако има намаляване на новозаразените, може да се ускори този процес - аз лично се съмнявам, но нека все пак да видим цифрите, допълни доц.Кунчев.

Относно разхлабването на мерките той заяви - до средата на януари ще видим какво се е случило по празниците, но моето впечатление като цяло е, че се спази един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи.

Трендът вече определено е надолу и не само на заболяваемостта, но и на приетите в интензивни отделения и смъртните случаи, категоричен е държавният здравен инспектор.

Има много глобени за неспазване на карантината - стотици граждани. Има и за неносене на маски и неспазване на други правила, каза още доц.Кунчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)