Избрани Новини

Д-р Брънзалов: Ваксинираните не заразяват с коронавирус

Дори преболедувалите COVID-19 трябва да се ваксинират

Хората, които са ваксинирани, не заразяват с коронавирус, категоричен беше заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. Хората, които са прекарали COVID-19, са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, отколкото при поставяне на ваксина, коментира той пред NOVA.

Що се отнася до нивата на антитела, той заяви, че на 1, 2, 6, 12 и 24 месец ще се взимат проби, за да се следи нивата им след поставянето на ваксината.

„Всички лекарства, които минават през Европейската комисия по лекарствата, са одобрени и тествани за прилагане върху пациентите. Всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции, би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след поставяне на ваксината. При по-тежките случаи на алергии трябва да се консултират с лекар”, категоричен е медикът.

По думите му, ако минимум 70 процента от населението се ваксинира, тогава ще може да се изгради стаден имунитет и да забравим за вируса.

Д-р Брънзалов сподели, че неговото ваксиниране е минало безпроблемно. „Не почувствах никаква болка при поставянето на медикамента. Нямаше и странични реакции. Чувствам се нормално“, каза той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов