Доц. Кунчев: Ако 70% от хората се ваксинират, пандемията ще приключи

Не е ясно за какъв период сме защитени, но смятат, че е поне 6 месеца

Ваксините тръгват на 24.12 от Белгия, може би ще посрещнем още на Коледа ваксината у нас. Документи на ваксинираните ще се издават, това ще е тип удостоверение, заяви главният държавен инспектор доц.Ангел Кунчев пред БНТ.

Камионът с ваксини се посреща на българската граница и се ескортира, всичко е много строго и по определен ред, каза още Кунчев. Ние стартираме с ваксинациите на 27.12.20 г., като бройките хора са около 5 000, а ваксините, които ще получим, са 10 000, обясни още Кунчев. Той подчерта, че би се ваксинирал с първата ваксина, за която има право.

Ще има доставка на още 70 000 ваксини през януари, за февруари бройката се увеличава, за март също. Предизвикателство е да се стигне до домовете за стари хора и такива със заболявания, но това ще се случи, всички, които искат ще бъдат ваксинирани, увери още Кунчев.

Ще се осигурят и още хладилници за температура за -20 градуса за следващата ваксина, която трябва да се съхранява на такава температура.

Възможно е ваксинационната програма да се провали поради броя на неискащите да се ваксинират. Дано хората да са наясно колко е сериозно това заболяване. Ако 70% от хората се ваксинират, пандемията ще приключи.

Не е ясно за какъв период сме защитени, но смятаме, че е поне 6 месеца. За хората с автоимунни заболявания е много важно да се прецени от специалисти, каза още Кунчев.

Нямаме научни данни колко хора болни се разхождат по улицата. Нормално е носителите, както и преболедувалите, се увеличиха и заради сезона в момента, каза още Кунчев.

Новият щам на коронавируса е факт във Великобритания, тази промяна на вируса я следим, мутации има много, но тази е изменила шипчетата на вируса и е по-заразна, тя отговаря за имунитета, разясни още доц.Кунчев.

Мерките са болезнени, но са необходими и се вижда, че работят.

„Има хора, които не искат да се тестват с PCR въпреки симптомите, не се регистрират, ако са у дома, добре, но едва ли е така“, каза още доц.Кунчев.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково