Избрани Новини

Благоевград подкрепи проекта "Танц на слънцето“

Скулптурата е проект, иницииран от Аматерас Фондация преди години

С подкрепата на Община Благоевград и огромното съдействие, оказано от Столична община и Посолството на Япония в България, се реализира проекта „Танц на слънцето“. Тя символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония и дългогодишните приятелски отношенията с България. След определянето на локацията започва и реалното изпълнение на проекта. Този процес отнема няколко години и с подкрепата на редица организации и личности в тесни връзки с Япония, проектът става реалност.

Това е заключителното събитие от ежегодните Дни на японската култура в България. Официалното откриване на скулптурата бе вчера под патронажа на посолството на Япония. Н.Пр. посланик Нарахира в присъствие на официални лица от Столична община, Министерството на външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица културни организации, представящи японска култура и изкуство, обяви началото на изящния „Танц на слънцето“.

Кратка предистория:
Тодор Тодоров е монументален скулптор, известен с кинетичните си произведения в архитектурна среда, носител на редица световни награди. Идеята за „Танц на слънцето“ възниква в Япония след един проект, който Тодор Тодоров реализира съвместно с двама японски скулптори в гр.Ивате. Приятелството и дългогодишните връзки между България и Япония силно го заинтригуват и при завръщането си замисля реализацията на скулптура, която да символизира тези дългогодишни връзки и дълбоко приятелство между двете страни. Проектът е променян няколко пъти, но авторът окончателно се спира на абстрактна скулптура, инспирираща въобръжението на зрителя и внасяща съвременна стилистика в градската среда.
„Танц на слънцето“ е кинетично произведение, движено от вятъра и първото от вида елементална скулптура за парково пространство. Елементалната скулптура е авторска теория на Тодор Тодоров /www.todor.amateras.eu/, станала световно достижение за скулптура в градска и паркова среда, подчинена и взаимодействаща с природните елементи.

„Танц на слънцето“ е поставен в основата на Моста на влюбените до НДК. Мястото е като малък остров в основата на тази пешеходна зона, позволявайки на скулптурата да бъде спокойно съзерцавана, заобиколена от зеленина. Нейното присъствие в столицата ще отбелязва ежегодни събития, свързани с японската култура и приятелските връзки на двете страни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов