Избрани Новини

Откриха изложба на скулптора Михаил Шапкарев

Той е правнук на Кузман Шапкарев

В Регионален исторически музей - Благоевград беше открита „Ретроспективна изложба на скулптора Михаил Шапкарев, правнук на Кузман Шапкарев”, с подзаглавие, девизът на Михаил Шапкарев – „Важното е да има движение”. Инициативата е във връзка със 175 г. от рождението и 110 г. от смъртта на Кузман Шапкарев – известен български фолклорист, учител, книжовник и публицист.
Идеята на организаторите е да се покаже приемствеността, която съществува в големия Шапкарев род и обстоятелството, че възрожденският пламък, запален от Кузман Шапкарев, продължава да гори и в неговите наследници. Двамата интелектуалци и народни будители използват различни изразни средства, но служат на една кауза, на един идеал. Ако възрожденецът използва перото и убедителното слово, за да ограмотява своите ученици и да зове към духовно сплотяване и запазване идентичността на македонските българи, неговият правнук  Михаил Шапкарев, превъплъщава своите патриотични нагласи и творчески търсения с четката и длетото, със силата на художественото творчество.
Изложбата беше представена от инж.Здравка Шапкарева, която е правнучка на възрожденеца Кузман Шапкарев и сестра на Михаил Шапкарев. Наследничката на видния българин разказа интересни моменти от биографията на своя брат. Неговото творчество е разнообразно - твори живопис, графика, приложна скулптора-синтез, монументална скулптора, релефи, барелефи, значки, плакети и архитектура. За своя кратък живот той успява да направи към тридесет паметника както в страната, така и в чужбина. Негови произведения има в Полша, Германия и Аржентина. Творбите, които създава за България, са показани в изложбата.
В заключителната част на проявата водещата д-р Елена Чалгънова изказа благодарност на специалния гост инж.Шапкарева, на присъстващите - учители и ученици от VІІ СУ с патрон „Кузман Шапкарев”- Благоевград, от ПГСАГ „Васил Левски”, от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, на колегите от ДА-Благоевград, от РБ „Д. Талев”, на благоевградските краеведи и граждани.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)