Избрани Новини

Изложба в памет на скулптора проф.Мирчев откриват в Дупница

Тя е посветена на 70-годишнина от рождението му

Днес от 17.30 ч. в изложбена зала „Околийска къща“ в Дупница ще бъде открита изложба „Скулптура“ посветена на 70-годишнината от рождението на големия български скулптор проф. Емил Мирчев (1950 - 2017).
Проф. Емил Мирчев е посветил голяма част от своя професионален опит, като педагог - професор в Националната художествена академия и неин възпитаник. Роден е в с. Друган, област Перник през 1950 г. Син е на известния общественик и педагог Стоичко Мирчев, дългогодишен директор на Учителския институт в гр. Дупница.
Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина и участия в престижни скулптурни симпозиуми. Реализирал е множество скулптурни и конкурсни проекти, които са с важно национално и международно значение. Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в България, Европа, САЩ и Австралия.
Проф. Емил Мирчев е автор, творил активно в областта на монументалната и кавалетна скулптура. В неговите идейни търсения и реализации, той работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с характерен за него стил, които носят ясни послания.
Настоящата изложба ще представи скулптури от неговото богато творчество. Творбите са така подбрани, че взаимно се допълват и създават една своеобразна оригинална художествена атмосфера. Експозицията е със силно присъствие на класически идеи, търсения и възгледи в областта на скулптурата.
Творбите на проф. Емил Мирчев са истинско доказателство за това, до каква степен те са и класически и новаторски в идеен и пластичен смисъл. Те са сложни, но не еднозначни като замисъл, нетрадиционни и уникални като скулптурен изказ.
Изложбата отправя поглед към форми на художествено съзнание и опит, който авторът оставя за бъдещите поколения, като един класически майстор на скулптурата.
Проф. Емил Мирчев прави силно впечатление със своите пластични качества на скулптор и създава име на един от най-интересните, запомнящи се и характерни съвременни скулптори в България и чужбина. Представените скулптури документират съвършеното владеене на класическия стил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)