Избрани Новини

Представят книгата "Часовниковата кула" в Благоевград

Автор е Силвия Димитрова - психолог-терапевт

Днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия - Благоевград ще гостува Силвия Димитрова - психолог-терапевт и автор на книгата "Часовниковата кула".

За книгата от авторката:

"Една жена, която се чувства така, трудно би се замислила дали й е нужна помощта на психолог. Тя обикновено търси причината в себе си или в отношението на другите към нея. Очаква другите да се променят, защото ще разберат, че не постъпват правилно. Уви, това никога не се случва.

Малко хора могат да си позволят терапия. Било то поради липсва на разбиране – какво точно представлява „психологическа консултация“, или на достатъчно финансови средства.
Затова реших да напиша тази книга, пресъздавайки промяната, която една жена постига вследствие на терапия при психотерапевт."
Ето какво споделя главната героиня на своя психотерапевт и на нас:
„В мен се надигна голям гняв от това, че мъжът ми не зачита моето мнение и дори не иска да го чуе. Аз винаги съм могла да разчитам на него абсолютно за всичко. Той е прекрасен човек. Грижи се много за нас. Но този негов отказ да чуе и моето мнение ме побърква. Само той е прав и това е. Аз никога не може да съм права. Когато спорим, той ми казва „Ти млъкни, аз знам по-добре от теб кое е правилно и кое не е правилно!“
На една от следващите срещи тя продължава да споделя:

„Но ако аз си позволя да изразя мнение, което е различно от това на съпруга ми, виждам как очите му се изпълват с ярост и злоба. И с ненавист ми казва: „Как може да разсъждаваш толкова тъпо и неправилно!“

Последователните срещи с психолога започват да дават своя резултат. Слой след слой, като при белене на лук, се премахват пластове от негативните емоции, несъзнавани негативни вярвания за нея самата, предразсъдъци и очаквания, които са й пречили да бъде самата себе си, да бъде щастлива и спокойна. Как реагира съпругът на тези промени, как реагира шефът на работата й, как тя подобрява общуването с децата си?

Всичко това постепенно се разкрива пред нас в книгата.
Ние заедно с героинята преминаваме психотерапията и можем да проанализираме своя живот и своите ситуации чрез въпросите, които възникват по време на срещите.
"Мисълта, която ме водеше през двете години работа по книгата, беше доколкото мога да успея да дам отговори на въпроси, които задават повечето хора, с които работя в кабинета си:
Защо е толкова трудно да си признаем, че някой злоупотребява с нас?
Защо е толкова трудно да приемем, че това някой да ни вменява вина непрекъснато и да ни държи отговорни за неговите лични действия и поведение е насилие?
Защо, въпреки че не се чувстваме добре с този човек, стоим и търпим, вместо да си тръгнем?
Какво ни кара отчаяно да отричаме очевидни факти?
Какво ни принуждава да останем жертви? И то в продължение на много години – Страх? Срам? Вина? Самота? Зависимост? Отговорност към семейство, деца, близки, традиции?
Опитала съм се да пресъздам и моето разбиране за психологическата и психотерапевтичната помощ. Не като наука, а по един чисто житейски и човечен, разбираем начин.
На една от срещите за представяне на книгата една жена изрази мнение, че тази книга помага на жените да си дадат отговори на въпроси във връзка с отношенията в семейството им, повишат себеоценката си, да знаят как да реагират при определени ситуации. Един от малкото мъже, които присъстваха на срещата и беше прочел книгата, изрази мнение, че тази книга не е само за жени. Тя би помогнала и на мъжете да разберат някои свои реакции спрямо съпругата си и децата. Дори и спрямо приятелите си. Тя би помогнала мъжете също така да разберат поведението и на жената до себе си. И така да успеят да разрешат някои от проблемите си."



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)