Евродепутатът Асим Адемов направи дарение за 1 ноември

Училища, музеи и читалища получиха сборника "Будителите на моя роден край"

Евродепутатът Асим Адемов дари книги на училища, читалища, библиотеки, музей и институции в област Благоевград по повод 1 ноември - Деня на будителите, съобщиха от Европейския информационен офис в Благоевград.

Сборникът „Будителите на моя роден край“ е луксозно издание, което е създадено въз основа на презентации на участниците в ученическия конкурс, който евродепутатът организира миналата година във всички области, където функционират негови информационни офиси.

Целта на конкурса, който се проведе при голям интерес, бе да се насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности от родния ни край, които са отдали своя живот за съхраняване на българското съзнание и свободолюбие, българския дух и сила, както и да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма.

По идея на евродепутата Асим Адемов голяма част от ученическите презентации бяха поместени в книга, която ще остане за бъдещите поколения. Изданието съдържа информация с богат снимков материал за живота и делото на 107 народни будители от Благоевград, Бургас, Кърджали, Разград, Сливен, Смолян и Търговище.

„В нея са представени ярки личности от миналото и настоящето, които стават изразители на волята на българския народ да бъде „равен с другите европейски народи“, каквото послание ни е завещал Апостола на свободата – Васил Левски. Ние ги наричаме народни будители, защото не само за българската нация, но и за всички европейски народи стремежът към повече образование, към духовен и материален напредък е основна цел на тяхното развитие“, споделя в книгата евродепутатът.

Асим Адемов изказва благодарност на участниците в конкурса, РУО – Благоевград, РИМ – Благоевград и всички институции, които помогнаха да се осъществи тази патриотична инициатива.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен