Избрани Новини

Кюстендилските туристи почетоха празника на Св.Иван Рилски

Направиха поход до пещерата при село Гърбино, обитавана от светеца

Туристическо дружество „Осогово” - Кюстендил с поход до пещерата при село Гърбино, обитавана от Свети Иван Рилски, отбеляза празника на светеца. Участниците изминаха пеша близо 20 километра, наслаждавайки се на красивия есенен ден.

Пещерата, за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски, се намира над село Гърбино и е на около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали. До пещерата на Свети Иван Рилски води стар римски път, обраснал, но запазен. Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски, след като напуснал родното си село Скрино.

Когато Свети Иван Рилски е на 25-годишна възраст, умират родителите му. Той решава да раздаде своето наследство на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на река Струма, в пещерата над село Гърбино. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота. В пещерата има врязан надпис, „Отче Йоане, помози и спаси”, който датира от около XII в.
„Ние, туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, всяка година почитаме празника на Свети Иван Рилски с поход до местата, на които е пребивавал“, сподели Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ - Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)